Magyar vállalkozások az interneten: van még hova fejlődni2018-ban a hazai vállalkozások kétharmadának (66 százalék) volt honlapja, de az egyes nemzetgazdasági ágak között jelentős volt az eltérés. Nem meglepetés, hogy az információ és kommunikáció területén működő vállalkozások 91 százaléka rendelkezett honlappal, a szállítás és raktározás, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységet végzőknek viszont alig több mint a fele– derül ki a statisztikai hivatal nemrég közzétett, „Digitális gazdaság és társadalom, 2018” című kiadványából.

A honlapon elérhető szolgáltatások közül a honlappal rendelkező vállalkozások 85 százaléka nyújtott termékeivel és szolgáltatásaival kapcsolatban információt weboldalán keresztül. Online rendelésre a honlappal rendelkező vállalkozásoknak csupán 30 százalékánál volt lehetőség. Ezt a legnagyobb arányban továbbra is a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén működő vállalkozások tették lehetővé (63 százalék az egy évvel korábbi 58 százalék után). A rendelés nyomon követése a honlappal rendelkező vállalkozásoknak mindössze 14 százalékánál volt biztosított.

A vállalkozások ötöde fizetett internetes hirdetést.

A számítógépet használó magyarországi vállalkozások alig több mint negyede (26 százalék) alkalmazott informatikai szakembert 2018-ban, akik főleg irodai alkalmazások támogatásában vállaltak szerepet a vállalaton belül (39 százalék).

A külső szakértők alapvetően az IKT-infrastruktúrát tartották karban (52 százalék), az egyre fontosabbá váló adatvédelemről és a biztonságról gondoskodtak (44 százalék), illetve a webalkalmazásokat és webmegoldásokat fejlesztették (43 százalék).

A vállalkozások 8 százaléka biztosított informatikai továbbképzést informatikai szakemberei és 13 százaléka a nem informatikai alkalmazottai részére.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!