A kkv-szektor Magyarországon: a legfrissebb adatokA 2018. évi előzetes adatok alapján a Magyarországon működő vállalkozások 99,1 százaléka volt mikro-, kis- vagy középvállalkozás – olvasható a statisztikai hivatal nemrég közzétett, „A kis- és középvállalkozások jellemzői, 2018” című kiadványában.

2018-ban 749 ezer (nem pénzügyi főtevékenységű) kis- és középvállalkozás működött, az egy évvel korábbinál 4,1, a 2016. évinél 8,4 százalékkal több. Aszektoron belül a mikrovállalkozások aránya 94,7, a kisvállalkozásoké 4,6, a középvállalkozásoké 0,7 százalék volt.

Akkv-szektor a vállalkozási szférában foglalkoztatottak közel kétharmadának biztosítottak munkalehetőséget, de a hozzáadott érték megtermelésében és – főleg – a beruházásokban még mindig sokkal kisebb súlyt képviselnek.

A kis- és középvállalkozások által létrehozott bruttó hozzáadott 2018-ban 11,1 ezer milliárd forint volt, ez a teljes vállalkozói kör bruttó hozzáadott értékének 45,7 százaléka, ami annyit jelent, hogy a teljes vállalati szektor teljesítményének 54 százalékát továbbra is a vállalkozások számának 0,9 százalékát képviselő nagyvállalatok termelték meg.

A kkv-k beruházási hajlandósága továbbra is alacsony. Míg a kkv-körbe nem tartozó vállalkozások átlagosan a bruttó hozzáadott érték 32 százalékát fordították 2018-ban beruházásra, addig a kkv-k ennek csak a felét, 16 százalékát.Ennek egyik oka, hogy a nagyvállalatokhoz képest a kkv-szektorban a nagyvállalatokhoz képest kisebb a nagy tőkeigényű árutermelő ágak súlya és magasabb a szolgáltatásoké.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!