Megismételhető Szingapúr példája Magyarországon is?Magyarország előtt is nyitva áll az az út, amelyet követve Szingapúr mára a világ legfejlettebb gazdaságai közé emelkedett – állítja KeongLeong, a CaliforniaState University professzora, a Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Programjának (SzEEDSM) oktatója a Bölcs Vár honlapján megjelent interjúban.

A legfontosabb, hogy az ország az egyszerű összeszerelés felől a nagyobb hozzáadott értékű tevékenységek felé tudjon elmozdulni a globális beszállítói láncokban. Pontosan ez történt Szingapúrban is, amely évtizede csupán az alacsony munkaerőköltségek miatt volt vonzó a külföldi cégek számára, ma viszont az ottani egy főre eső GDP már magasabb, mint az Egyesült Államokban. Eleinte a legegyszerűbb gyártási folyamatokkal foglalkoztak, aminek alig volt hozzáadott értéke. Ma már a sokkal nagyobb hozzáadott értéket képviselő tervezés területén is élen járnak, a Hewlett-Packard nyomtatóit például a szingapúri design-központban tervezik meg – magyarázza KeongLeong. Hogy ez megismételhető-e Magyarországon is? Természetesen! – válaszolja a professzor. „Ahogyan az Audi Győrben dolgozó mérnökei is egyre képzettebbek lesznek, az anyacég is egyre többet fog rájuk bízni. Az Audi prémium minőséget gyárt, prémium áron, lesz pénze megfizetni a képzett magyarországi munkaerőt is.”

Szingapúrnak – ahogy Malajziának is – mindehhez nagyjából 40 évre volt szüksége, de a folyamat gyorsabb is lehet. Ennek érdekében a kormányok tehetik a legtöbbet. Megfelelő ösztönzőkkel – például adókedvezményekkel – rá kell venniük a multinacionális nagyvállalatokat a beruházásra. Ki kell építeni a megfelelő infrastruktúrát, ki kell képezni a megfelelő munkaerőt. Mindehhez nagyon fontos a politikai stabilitás. Ahol évente változik a kormány – és vele a gazdaságpolitikai irányvonal –, oda nem szívesen mennek a vállalatok – hangsúlyozza KeongLeong.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!