Magas fordulatszámon pörög a fűnyíró a bankoknálNem a legjobb év 2019 a bankszektorban dolgozók számára: a világ bankjai december elejéig már több mint 75 ezer álláshely megszüntetését jelentették be. A Bloomberg összefoglalója szerint a „fűnyíró” Európában pörög a legnagyobb fordulatszámon: az öreg kontinens bankjai 2019-ben már több mint 63 ezer álláshely megszüntetéséről döntöttek. A szakértők szerint az alacsony kamatkörnyezet az egyik legfőbb oka, hogy a pénzintézeteknek a költségek csökkentésével kell fenntartaniuk nyereségességüket.

A „versenyben” Németország bankjai állnak az élen: csak a két legnagyobb, a Deutsche Bank és a Commerzbank együtt már 22 300 álláshely eliminálását jelentette be. Az olasz UniCredit december elején közölte: 8000 fős létszámcsökkentést hajt végre, aminek eredményeképpen éves szinten nagyjából 1 milliárd euróval csökkenti költségeit.

A versenyképesség növelését, a költségek csökkentését – és az egyre „éhesebb” fintech cégekkel való lépéstartást – célozzák az egyre-másra bejelentett banki informatikai fejlesztések is. Ezek nagyságrendjét jól szemlélteti például az UniCredit döntése, a bank nagyjából kétéves profitjának megfelelő összeget, 9,4 milliárd eurót tervez elkölteni az informatikai rendszer fejlesztésére.

A (személyi állományában) egyre karcsúsodó és egyre inkább a kibertérbe költöző bankrendszer kapcsán óhatatlanul is az ember eszébe jut Bill Gates híres mondása: „banking is necessary, banksarenot” („bankolásra szükség van, bankok nincs).


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!