Vállalati hitelezés: ambiciózus Erste- és Budapest Bank-tervekMint arról előző bejegyzésünkben beszámoltunk [LINK], a vállalati hitelezés – a gazdasági növekedés lassulását prognosztizáló előrejelzések ellenére – dinamikusan bővül. Nem véletlen, hogy ezen a területen a hazai bankok is ambiciózus tervekkel álltak elő. Az elmúlt hetekben az Erste Bank és a Budapest Bank célkitűzéseit ismerhettük meg.

Az Erste Bank néhány hete jelentette be, hogy öt éven belül a legnagyobb vállalati hitelezővé akar válni Magyarországon. A nagyszabású tervet a dinamikus növekedésre alapozzák Jelasity Radován csapatában: a pénzintézet vállalatihitel-állománya augusztus végén 707 milliárd forint volt, ez 22 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet és 135 százalékkal a 2015 végit. Az újonnan folyósított hitelek összege 2019 első nyolc hónapjában elérte a 164 milliárd forintot, ez 13 százalékkal több, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az Erste nem csupán a mennyiséggel, de a minőséggel is büszkélkedett: a nem teljesítő hitelek arányát ugyanis sikerült 1 százalék alatt tartania.

A vállalati hitelállomány növekedéséhez minden terület hozzájárult. A kis- és középvállalkozói hitelek állománya például 2015 vége óta 118 százalékkal 229 milliárd forintra bővült. Az Erste Bank az idei első nyolc hónapban a kkv-szektorba 48 milliárd forint új hitelt helyezett ki, 14 százalékkal többet, mint a tavalyi azonos időszakban.

Hasonló eredményekről számolt be a Budapest Bank is: a pénzintézet hazai kis- és középvállalatokra szakosodott vállalati üzletágában 2019. első félévében az új hitelkihelyezések összege meghaladta a 204 milliárd forintot, ami 44 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A banknálstratégiai fontosságú területa kkv-k finanszírozás: a teljes vállalati hitelportfólióban mintegy 80 százalék e szegmens aránya. 2019 első félévében a bank 30 százalékkal több kkv-hitelszerződést kötött, kkv-hitelállománya pedig 25 százalékkal nőtt. 2019 első félévében 24 százalékkal több új kkv ügyfelet akvirált a bank. „Ebben a szegmensben piaci átlagot meghaladó növekedést tervezünk mind a hitelállományokban, mind az ügyfélszámban a következő években” – tájékoztatott Toldi Balázs, a bank vállalati üzletágának vezetője.

A Budapest Bank fontos szerepet tölt be a hazai agrárcégek finanszírozásában is, ez a szegmens a vállalati hitelportfolió mintegy 30 százalékát teszi ki. Ebben a szegmensben 2019. első 6 hónapjában éves összevetésben 12,5 százalékkal nőtt a hitelállomány.

Mindkét hitelintézet partnere a KAVOSZ Széchenyi Kártya Programjának is. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és Széchenyi Forgóeszközhitel mind az Ersténél, mind a Budapest Banknál igényelhető, utóbbi az Agrár Széchenyi Kártya és a Széchenyi Beruházási Hitel konstrukcióban is együttműködik.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!