A tőzsdék a zöldekre teszik a tétetA tőzsdék a nagy széndioxid-kibocsátású ágazatokat arra ösztönzik, hogy „minél zöldebb” technológiákat fejlesszenek ki.

A pénzügyi rendszerek jellemzőinek és a széndioxid-kibocsátásnak a kapcsolatát vizsgálták az 1990 és 2013 közötti időszakban az Európai Központi Bank szakemberei. A tanulmány megállapítja: a pénzügyi rendszer fejlettsége és a környezetvédelmi szabályozás tekintetében azonos szinten álló gazdaságok közül azokban a kisebb az egy főre eső széndioxid-kibocsátás mértéke, amelyekben a tőzsde szerepe nagyobb.

A tőzsdepiacok – írják a tanulmány szerzői, Ralph De Haas és Alexander Popov – a befektetéseket előszeretettel csoportosítják át a kevésbé szennyező ágazatokba. A nagy széndioxid-kibocsátású ágazatokat emellett arra ösztönzik, hogy „minél zöldebb” technológiákat fejlesszenek ki. A tanulmány két fontos megállapítása:

  • a nagy széndioxid-kibocsátású ágazatokban a tőzsdei megjelenés egyre több „zöld szabadalom” megjelenését idézi elő;
  • a széndioxid-kibocsátánakaz importált áruk előállításával összefüggésbe hozható emelkedése nagyjából a „belföldi” széndioxidkibocsátás-csökkentés egytizedének felel meg.

A szerzők közelítő számítása szerint amennyiben a tőzsdei finanszírozás aránya a világ valamennyi országában elérné az 50 százalékot, annak eredményeként az egy főre eső széndioxid-kibocsátás mintegy 11,5 százalékkal csökkenne. Ez komoly eredmény lehetne: nagyjából negyedét adná annak a 40 százalékos kibocsátás-csökkentési célnak, amelyet a Párizsi Egyezmény aláírói 2030-ig tűztek ki.

A banki finanszírozáson alapuló pénzügyi rendszert működtető, mindazonáltal gazdaságukat „zöldíteni” szándékozó országoknak így nem csupán a „zöld kötvények” kibocsátása és az ehhez hasonló kezdeményezések javallottak, de a „jó öreg” tőkepiac támogatása is. Mindezek erős érvekkel szolgálnaka fenntarthatórészvénytőke-alapú finanszírozás mellett, amihez – természetesen – fel kellene számolni a határokon átnyúló finanszírozás útjában álló akadályokat is.


Do NOT follow this link or you will be banned from the site!